בודק שכר מוסמך ותפקידו

בעקבות פסק הדין בעניינה של איילת שמואלוב נגד בנק הפועלים בשנת 2006 והמלצות ועדת ההיגוי לאכיפת חוקי העבודה מאפריל 2006, ממשלת ישראל קיבלה החלטה לצמצם את הפערים החברתיים. במרץ 2007, פורסמו הוראות החשב הכללי במשרד האוצר בנושא הגנה על זכויות עובדים המועסקים על ידי קבלני שירותים בתחומי שמירה, אבטחה, ניקיון והסעדה. התוצר הראשון של הוראות האלו הוא פורסם צו הרחבה לפנסיה חובה בינואר 2008.

בעקבות שינויים משמעותיים אלו, בשנת 2011 נחקק החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה. עם כניסת החוק לתוקף, נוצר רושם, מוטעה יש לומר, שהחוק נועד להגביר את אחריות מזמין השירות כלפי עובדים המועסקים על ידי קבלן שירות. בפועל, החוק מטיל אחריות על כלל המעסיקים במשק בכל הנוגע לעמידה בדרישות חוקי העבודה המנויים בתוספת השנייה לחוק, המחולקים לשלוש רמות חומרה. בנוסף, החוק מגדיר גם את אחריותו האישית של מנכ"ל התאגיד המעסיק, ומאפשר אכיפת דיני העבודה באמצעות עיצומים כספיים הנעים בין 5,680 ₪ ל-39,770 ₪ (בשנת 2024), בהתאם לחומרת ההפרה.

לאחר הטלת עיצומים כספיים ישנה אפשרות להגיש בקשה להקטנת העיצומים בתנאי שהתקיימו התנאים הקבועים בתקנות להגברת האכיפה או מדיניות האכיפה של משרד העבודה. התנאי להגשת בקשות להקטנת העיצומים הוא המצאת אישור בודק שכר מוסמך. אז מי הוא בודק שכר מוסך?

מכוח אותו החוק להגברת האכיפה משנת 2011 נוצר מקצוע חדש – בודק שכר מוסמך. בודק שכר עובר הכשרה ומקבל רישיון מטעם משרד העבודה.

 על בודק השכר הוטלו משימות אחדות: 1) לסייע בפיקוח על תשלום זכויות מלא לעובדי קבלן השירות, ולספק הגנה למזמין השירות מפני אחריות אזרחית באמצעות ביקורות תקופתיות; 2) להמציא אישור בודק שכר למעסיק בדבר תיקון הפרות בעקבות ביקורת של משרד העבודה וגילוי ההפרות כאמור.  החל מאוגוסט 2019 בודק שכר מוסמך הוא היחיד שרשאי להעניק אישור בודק שכר על תיקון הפרות ועל עמידה בדיני העבודה.

האם ניתן להסתדר ללא בודק שכר מוסמך? בודק שכר מוסמך הוא היחיד שמוסמך להמציא אישור בודק שכר או דו"ח בודק שכר. האכיפה של דיני העבודה והתנהלות מול משרד התמ"ת אינה מחייבת פנייה לעורך דין או רואה חשבון, אך האפשרות להסתדר ללא בודק שכר היא רק אם התיק נסגר ללא ממצאים. בין אם מדובר בהתראה מנהלית, הודעה על כוונת חיוב או הודעה למעסיק בדבר חשד להפרה לכאורה של הוראות דיני העבודה, המעסיק רשאי ויכול להתנהל מול המשרד בעצמו. עם זאת, הוא לא יכול להסתדר ללא בודק שכר מוסמך, המעניק סיוע בטיפול ואישור בהתאם לתקנות.

לסיכום, בעוד המקצוע החדש נכנס לשוק, מומלץ שמעסיקים יפנו לבודק שכר מוסמך לקבלת ייעוץ, סיוע והכוונה בכל הנוגע לשמירה על דיני העבודה, ובמיוחד על הסעיפים הספציפיים המנויים בחוק. ככל שהפנייה למומחה תיעשה בשלב מוקדם יותר, כך ניתן יהיה לצמצם את החשיפה לעיצומים. מתי פונים לקבל ייעוץ? עם ההזמנה הראשונה למסירת מסמכים למשרד העבודה.

התחילו להקליד, למשל, דיני עבודה